понеделник, 1 април 2013 г.

Аромат на етеричното масло от иланг-иланг

Етеричното масло от иланг-иланг се получава при продължителна водно-парна дестилация на цветовете. За първи път масло от иланг-иланг за търговски цели произвежда чрез парна дестилация немският аптекар Ф.Стек, живял във Филипините през 60-те години на XIX век, и оттогава то се превръща в ценна експортна стока на този регион. В края на XIX и началото на XX век лечебните свойства на това растение вече са проучени и започва използването му от официалната медицина. Днес масло се произвежда на Филипините, остров Мадагаскар и на известните като рай на аромати и подправки Коморски острови, където в огромни плантации се отглеждат хиляди дървета. Цветовете им се събират един път в годината в началото на лятото.

 Това става рано сутрин, когато те започват да се отварят. Маслото, получено от тях, е познато в парфюмерийния бизнес като Oleum Апопае. Основните му съставки са нерол, евгенол, сафрол, гераниол, илангол, носещи букет от познати ухания, които природата е съчетала по неповторим начин в един богат, чувствен и същевременно цветен, тревист и сладък аромат. В чист вид то може да се използва и като парфюм, както правят островитянките в Полинезия, Индонезия и Мадагаскар. Ароматът от иланг-иланг е ценен още от древността в регионите на разпространение на растението и се счита за аромат на „любовта и чувствеността". Маслото се отнася към групата на етеричните масла афродизиаци. Оказва стимулиращо действие, като усилва половото влечение и затова го наричат още „масло на насладата" и „елексир на любовта".

Декорацията на дома Copyright © 2009
Блогове за всичко и за всеки за реклама Get-Ads