събота, 5 декември 2009 г.

Празнична трапеза за Никулден

Много важно място в празника заема трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да има прясна риба - главно шаран, опичат се също и обредни хлябове. Останалите гозби задължително са постни - сарми, чушки, фасул. В случаите, когато св. Никола е патрон на селото, се коли курбан бик или теле и трапезата се нарежда на месал за цялото село. Кост от главата на рибата се запазва и се ползва от знахарите за лечение или се заравя под прага на къщата да пази от злосторници. На Никулден се ходи семейно на църква. Момите и момците си вземат изгорелите свещици, слагат ги под възглавниците си, за да се оженят по-скоро.

Декорацията на дома Copyright © 2009
Блогове за всичко и за всеки за реклама Get-Ads